Stáhnout celý článek

Hledání pozitivních impaktů změny klimatu na rozvoj urbánní kultury. Fénická kolonizace Středomoří jako následek změny klimatu mezi dobou bronzovou a železnou.

Abstrakt: Výzkum dopadů změny klimatu v současnosti významně akcentuje negativa tohoto procesu na fungování a rozvoj měst. Studium historických souvislostí pak v duchu tohoto paradigmatu velmi často představuje zejména úpadek a zánik sídel jako následek klimatických změn. Nicméně z historického materiálu můžeme vyčíst i pozitivní impakty změny klimatu na vznik a rozvoj sídel, které ale nejsou zdaleka tak často prezentovány, jako impakty opačné – tedy negativní. Studium starověkých sídel v oblasti Středomoří přitom přináší jak příklady negativ (např. zánik a rozpad sídelní struktury v Levantě na přelomu doby bronzové a železné), tak i případná pozitiva např. následnou koloniální expanzi urbanisticky vyspělých Féničanů z východního do západního Středomoří. Féničané byli potomky Kanaánců, tedy zakladatelů prvních vskutku městských a mnohdy kosmopolitních sídel v Levantě. V důsledku dopadů klimatických změn na jejich „domovská“ sídla (zejm. Týr a Sidon) a restrukturalizaci společenských poměrů v Levantě, se Féničané vydali hledat nové domovy ve středním a západním Středomoří, kam si s sebou přinášeli znalosti stavby a fungování městských sídel, a to v době několik století před Velkou řeckou kolonizací. Článek se, na základě vlastního širšího studia vývoje starověkého osídlení v oblasti Středomoří, zaměří na hledání a zkoumání dopadů změny klimatu mezi dobou bronzovou a železnou nejen na původní fénická města v Levantě, ale zejména na jejich rozvoj v nově urbanizovaných oblastech severní Afriky a Iberského poloostrova. Článek bude vycházet ze současných poznatků archeologie a historie a z vlastního terénního šetření autorky. V rámci článku se předpokládá zpracování několika klíčových příkladů založení nových fénických městských sídel a jejich dopadů na urbanizaci dosud neurbanizovaných oblastí dnešního Tuniska (zejm. města Kartágo, Kerkouan, Utica) a Španělska (zejm. Cartagena a Cádiz). Závěr článku by tak mohl vyhodnotit, zda existují i pozitivní impakty změny klimatu na rozvoj měst a rozšiřování urbánní kultury.

ŠILHÁNKOVÁ, Vladimíra (2022). Hledání pozitivních impaktů změny klimatu na rozvoj urbánní kultury. Fénická kolonizace Středomoří jako následek změny klimatu mezi dobou bronzovou a železnou.. In: Jiří Kugl, ed. Člověk, stavba a územní plánování 16. ČVUT v Praze, Fakulta stavební pp. 127-150. ISBN 978-80-01-07215-8. ISSN 2336-7695.