Stáhnout celý článek

Zhodnotenie kvality zelených priestorov a ich budúcich perspektív v „zmenšujúcich sa mestách“: Prípadová štúdia vybraných lokalít miest Humenné, Strážske a Vranov nad Topľou

Abstrakt: Súčasné výzvy pre mestské plánovanie a lokálne samosprávy tvorí hľadanie stratégií na oživenie zmenšujúcich sa miest a zvýšenie kvality života ich obyvateľov. Ozelenenie nevyužitých území a brownfieldov je efektívnym riešením. Článok je založený na predošlom výskume publikovanom na konferencii DOCONF 2021, kde sme sa zamerali na mapovanie stratených priestorov s cieľom identifikovania potenciálnej zelenej infraštruktúry. Slabá kvalita zelene na obytných sídliskách z obdobia socializmu bola najväčším nedostatkom. Cieľom tohto článku je stanoviť kritériá pre hodnotenie kvality zelených priestorov, zhodnotiť ich kvalitu a identifikovať perspektívy oživenia vybraných zelených priestorov. Metodika je založená na výsledkoch predošlého výskumu, z ktorého sme vybrali tri lokality ako prípadové štúdie. Počas terénneho prieskumu sme zmapovali tieto územia a na základe stanovených kritérií zhodnotili ich kvalitu. Navrhované perspektívne riešenia pre ich obnovu sú založené na rešerši literatúry a rozdelené do troch kategórií: environmentálnej, ekonomickej a rekreačnej. Výsledky prezentované v tomto článku dokazujú vysoký potenciál revitalizácie zelene na obytných sídliskách s využitím navrhovaných riešení. Tie môžu posilniť sociálne väzby v lokálnych komunitách, zmierniť dopady klimatickej zmeny a poskytnúť čerstvú zeleninu obyvateľom sídlisk. Miestne samosprávy s nedostatkom financií môžu benefitovať z navrhovaných opatrení s pomocou vysokej participácie obyvateľov v revitalizačnom procese a ďalšej údržbe.

HAJDUKOVÁ, Romana, SOPIROVÁ, Alžbeta (2022). Zhodnotenie kvality zelených priestorov a ich budúcich perspektív v „zmenšujúcich sa mestách“: Prípadová štúdia vybraných lokalít miest Humenné, Strážske a Vranov nad Topľou. In: Jiří Kugl, ed. Člověk, stavba a územní plánování 15. ČVUT v Praze, Fakulta stavební pp. 192-211. ISBN 978-80-01-07049-9. ISSN 2336-7695.